A gluténmentes diéta az egyetlen módja annak, hogy a gluténérzékenységben vagy cöliákiában szenvedők megszabaduljanak az elhúzódó és kellemetlen egészségügyi problémáktól. Az utóbbi években azonban a gluténmentes diéta az egészséges emberek körében is hatalmas népszerűségnek örvend, akik a fogyás hatékony eszközeként keresik. És ez tényleg működik. A gluténmentes diétát először számos hollywoodi híresség követte. Hirtelen rájöttek, hogy ettől laposabb lett a hasuk. Amint elterjesztették a hírt a világban, sokan sikeresen követték őket. Miért fogysz tehát a gluténmentes diétától, és főleg a hasadtól? Sokan a gluténmentes étrendre való áttéréskor általában nem csak fogyást tapasztalnak, hanem összességében jobban is érzik magukat. A lakosság jelentős része számára a glutén nehezen emészthető, és nem is tudnak róla. Ha tehát korlátozzák a fogyasztásukat, az egészségügyi problémák gyakran megszűnnek. És ez a fő oka annak, hogy kerüljük a gluténmentes élelmiszereket.

Glutén az étrendben

Őseink évszázadokon át ettek glutént tartalmazó ételeket, és ez nem okozott nekik semmilyen problémát, de a mennyiség sokkal kisebb volt, mint manapság. Sőt, még a tudósok is elismerik, hogy a modern lisztfeldolgozás, a nemesítés és a gabona módosítása megváltoztatja magának a lisztnek az összetételét. Végül is, még dédanyáink lisztje is különbözött volna az első köztársaságban a maitól.

Már abból is látszik, hogy még a tészta állaga is más. Sajnos igaz, hogy a mai generáció szó szerint falja a glutént, méghozzá nap mint nap. Folyamatosan eszünk kenyeret, zsemlét, süteményeket, péksüteményeket, tésztákat, péksüteményeket… De egyesek számára a glutén nehezen emészthető, és ezután számos emésztési nehézséget okozhat.

A glutén minden gabonafélét tartalmazó élelmiszerben megtalálható, még ha csak minimális mennyiségben is. Elsősorban a búzában, beleértve a tönkölybúzalisztet, a rozsban, valamivel kevesebb az árpában és a zabban található.

De nemcsak a pékárukban, hanem olyan élelmiszerekben is megtalálható a glutén, ahol nem is gondolnánk – ketchup, kolbász, joghurt. Ezért a gluténmentes diéta jelentős életmódbeli beavatkozás. Ahhoz, hogy követni tudd, először meg kell tanulnod összeállítani az étrendedet.

A fehér lisztből készült pékáruk fogyasztásának csökkentése segíthet a fogyásban, különösen a hasi területen / fotó: pixabay.com

A diéta módosítása mindenekelőtt a gluténmentes élelmiszerek beiktatását igényli. A teljes kiőrlésű lisztből származó alapvető rostforrásokat, vitaminokat (különösen a B-vitaminokat) és ásványi anyagokat azonban más forrásokkal, azaz zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel stb. kell helyettesíteni.

A fehér lisztből készült pékáruk elhagyása határozottan előnyös a fogyás szempontjából, és sokan fogynak, különösen a hasi területen.
Emiatt a gluténmentes diéta hatékony fogyókúrának tekinthető.

Szeretne fogyni a hasán?

A súlygyarapodást nagyrészt a túl sok lisztből készült termék fogyasztása okozza. Ebből a szempontból a gabonafélék kihagyása vagy korlátozása hasznos lépés. Az azonban egyáltalán nem általános érvényű, hogy a glutén magas aránya az étrendben kövérséget okoz. Még tudományos vizsgálatok sem mutattak ki semmi ilyesmit.

A gluténmentes diéta nagyon hasznos lehet, ha meg akar szabadulni a hasi zsírtól. A glutén a zsírban tárolódik, különösen ezen a területen, ahol a legnehezebb a fogyás. Ha fogyni próbál, és elhagyja vagy korlátozza a glutént az étrendjéből, akkor ezeket a területeket is szépen formálja, és néhány centiméterrel kevesebbet fog mérni a derekán.

Hogyan lehet könnyedén eligazodni a gluténmentes ételek között, hogy tudja, mit ehet és mit nem? A KetoMix élelmiszerek nagyszerű megoldást kínálnak, és az egészséges fogyáshoz szükséges összes tápanyagot biztosítják a szervezet számára. Csökkentett szénhidráttartalmúak, és értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A(z) KetoMix webáruházban gluténmentes öntetek és szószok széles választékát találja / fotó: a szerző archívuma

A KetoMix élelmiszerek segítenek fenntartani az optimális napi fehérjemennyiség értékét is, ami szó szerint a sikeres fogyás alappillére. A fehérje hosszabb ideig tart teltségérzetet, támogatja a gyorsabb anyagcserét, és biztosítja, hogy ne veszítsen izomtömeget.

Ha gondoskodik arról, hogy elegendő fehérjét kapjon a napi étrendjében, miközben korlátozza az étrend szénhidrát összetevőjét, akkor arra fogja kényszeríteni a szervezetét, hogy zsírt égessen. Pontosan ezt akarja elérni a fogyás során. Azt is meg kell említeni, hogy a szervezet a legtöbb energiát a fehérje emésztésére fordítja, és kevesebbet más tápanyagokra (szénhidrátok, zsírok). Ez a diéta úgynevezett termikus hatása, amelyet a fogyókúra során ki kell használni.

egyetlen étkezés során felszívódhat és felhasználható a szervezetben. Az emberi szervezet nem képes egyszerre nagy mennyiségű fehérjét feldolgozni

Miért hatékony a gluténmentesség a fogyás szempontjából?

Hogyan lehet gluténmentes diétával fogyni? Egyszerű, ha a lisztes termékeket kihagyod az étrendedből, jelentősen csökken az egyszerű szénhidrátok aránya, amelyek a zsírraktározás gyakori okozói a szervezetben. Elvileg tehát a gluténmentes diéta összetétele nagyon hasonló az alacsony szénhidráttartalmú diétához. Alapja a korlátozott cukorfogyasztás.

A gluténmentes diéta jótékony hatásait azonban csak akkor fogja érezni a szervezet, ha a teljes szénhidrátbevitel nem haladja meg a rendkívül alacsony küszöbértéket. Ellenkező esetben fáradtnak és ingerlékenynek fogja érezni magát, energia nélkül. A gluténmentes diéta tehát alkalmas olyan egészséges emberek számára, akik nem szenvednek gluténérzékenységben, feltéve, hogy az emberi szervezet nem szenved hiányt tápanyagokban, és nem érez éhséget.

A gluténmentes diéta tehát nem csak a cöliákiában szenvedő egyének számára jelent étrendi korlátozást. Sokan állítják, hogy fogytak tőle, kevésbé érzik magukat fáradtnak és energikusabbnak. A gluténmentes étrend pozitív hatásai azonban nem alkalmazhatók általánosan mindenkire. Vannak olyanok, akiknek egyszerűen nem felel meg egy ilyen étrend.

Mindenesetre nem feltétlenül szükséges minden glutént kizárni az étrendből. A fehér lisztből készült pékáruk egyszerű elhagyása egyértelműen megkönnyíti az emberi szervezetet. És mindenképpen érdemes kipróbálni.

A glutén elhagyása az étrendből nem nehéz, nézze meg:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?