Te is így érzel? Nem számít, mennyire próbálkozol, a hasadon még mindig hízik a zsír. Egészségesen étkezik, sportol, de a hasa nem mozdul. A kerek has olyan, mint egy kifordított vécé, és elrontja a szépen szimmetrikus alakodat. Mi lehet az oka? Talán az állandó stressz miatt. A tartós stressz hormonális egyensúlyhiányt okoz a szervezetben, ami súlygyarapodást okoz. A zsír elsősorban a problémás területeken kezd lerakódni, és ezek egyike a hasi terület. Nem csoda, hogy a fogyásra irányuló erőfeszítések nem sikeresek. Hogyan lehet kiszállni belőle? Lassítson az életritmusán, változtasson néhány dolgon, és álljon pozitívabban az élethez. Ha állandóan stresszes vagy, az étrend egyszerű átalakítása nem oldja meg a stresszhasadat.

A stressz, mint a fogyás gátló tényezője

A stressz a szervezetünk védekező válasza bármilyen stresszes helyzetre. És a mai rohanó idők valóban nem kímélik őket. Többen tapasztalják a stresszt, amikor egyszerűen nem tudnak lépést tartani, túl sok feladat halmozódik fel, a munkahelyen és otthon. Stresszelnek bennünket az emberek közötti kapcsolatok, a partner, a konfliktusok, egy elmaradt találkozó, vagy csak egy lekésett vonat. A stressz gyakorlatilag mindennapos, és az emberi szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy megbirkózzon vele. De ha túl sok van belőle, és állandó stresszben élsz, az megviselheti az egészségedet. Többek között ez is sajnálatos következményekkel jár egy szép alakra nézve.

Amint az ember váratlan eseménynek van kitéve, a szervezet azonnal beindítja a természetes védekező mechanizmusokat, és fiziológiailag felkészíti a szervezetet a terhelésre. A vérkeringés felgyorsul, a nyomás emelkedni kezd. A vércukorszint megemelkedik, hogy a szervezetnek elegendő energiája legyen a veszélyre való gyors reagáláshoz. A szervezet aktiválja a mellékveséket, amelyek elkezdik nagy mennyiségben kiválasztani a kortizol hormont.

A kortizol segít a szervezetnek a teljes stresszválasz sikeres kezelésében. Ezért nagyon fontos szerepet játszik a szervezetben, és fontos része a szervezet stresszválaszának. Ha a veszély elhárul, a stresszes eseményt követően a szervezet funkciói visszatérnek a normális kerékvágásba. Ideális esetben mindennek így kellene működnie. Feltéve, hogy a stressznek csak rövid ideig van kitéve, és a stressz lecsengése után van helye a regenerálódásnak és a pihenésnek.

A feszített munkavégzés hosszú távú stresszt okozhat / foto: pixabay.com

A kortizol stressz hasat hoz létre

Stressz során az emberi szervezet folyamatosan növeli a kortizol hormon szintjét. Ha a stresszterhelés hosszú ideig tart, és a normális stressz krónikus stresszzé válik, a kortizol hirtelen túl sok lesz. Ennek a hormonnak a túlzott mennyisége számos egészségügyi problémát okozhat. Az ember fáradtnak, túlhajszoltnak, kimerültnek érzi magát, alvási, emésztési problémái vannak, fejfájás, immunhiány, szívbetegség kockázata, magas vérnyomás stb. Végül, de nem utolsósorban, ez is blokkolja a nem kívánt zsírpárnák elégetésére irányuló erőfeszítéseit, és csúnya stresszhasat hoz létre.

A hosszan tartó megterhelés következtében a szervezet elkezdi védeni a biztonságosan tárolt zsírtartalékait is, esetleg még többet halmoz fel, különösen a hasi területen. Miért ott?

A kortizol jellemző tulajdonsága, hogy a véráram útján a test más részeinek sejtjeiből a hasüregbe szállítja a raktározott zsírt. Ez a folyamat önmagában is növelheti a további zsírtermelést. Mi ennek az oka? A máj a hasi területen található, ahol szükség esetén a zsír gyorsan energiává alakítható, amelyet a szervezet a felmerülő veszélyre reagálva használ fel.

A hosszú távú stressz és ezáltal a kortizol hormon túlzott termelődése következtében felhalmozódik a belső szerveket körülvevő belső (zsigeri) zsír.

És ez még nem minden. A kortizol az étvágyunkra is hatással van, így nagyobb valószínűséggel nyúlunk a cukros és zsíros ételek után. Ez természetesen növeli a kalóriabevitelt, ami végső soron több tárolt zsírt jelent.

Bár a kortizol hormon fontos funkciót tölt be az emberi szervezetben, és stressz idején kívánatos segítője, tartósan emelkedett szintje negatívan hat más testi folyamatokra, és éppen ellenkezőleg, károsítja a szervezetet. Az egyik nemkívánatos megnyilvánulás lehet a stresszhas.

Ha végleg meg akar szabadulni a stresszhasától, akkor mindent meg kell tennie azért, hogy a szervezet ne legyen a kortizol állandó hatása alatt. Ez azt jelenti, hogy minimalizáljuk a stresszt, gondoskodjunk a kellően hosszú és minőségi alvásról, pihenjünk, lazítsunk.

A túl sok stressz nagy hasat okoz / foto: pixabay.com

A sok stressz nagy hasat okoz

A kortizol miatt megnövekedett étvágy segít az embereknek jobban megbirkózni a stresszel, így nem csoda, hogy az emberek többet esznek, ha stresszesek. Sajnos azonban hajlamosak arra, hogy az egészségesnél kevésbé egészséges étrendre összpontosítsanak, és például a cukrászdában naponta egy adag tortával szakítanak a partnerükkel.

De ha rájövünk, hogy a stressz önmagában is közrejátszhat a szervezet anyagcsere-folyamatainak megváltoztatásában, és a kortizol hormon őszintén koncentrálja a zsírraktározást a hasra, a probléma egy világot jelent.

Már attól is elkezdhetsz hízni, hogy állandóan stresszes vagy. És ugyanolyan mennyiségű, tápanyagban kiegyensúlyozott ételt eszel, mint amikor nyugodtan vagy. Ez a folyamat bármikor bekövetkezhet, még akkor is, ha Ön optimális súlyban van, és egyáltalán nem kell fogynia.

Ahhoz, hogy elveszítse a hasi zsírt, vagy megakadályozza a csúnya gumik növekedését a dereka körül, először is meg kell szabadulnia a krónikus stressztől. A rövid távú stresszt valószínűleg nem tudod elkerülni, de a testedet nem fogja kizökkenteni a rutinból. Röviden, a stresszt kordában kell tartania, és meg kell tanulnia megfelelően szabályozni. Hogyan kell csinálni?

5 módszer a stressz csökkentésére

1. Találja meg a stressz forrását

Először is gondolja át, mi az, ami állandóan stresszel. Állandó nyomás alatt áll a munkahelyén, túlterheli a házimunka, a gyermekgondozás, nem érzi jól magát a körülötte lévő emberekkel (partner, barátok, kollégák) stb.? Csak próbálja megtalálni a stressz forrását és megszüntetni azt.

Igaz, ezt jó mondani, de sokkal nehezebb megtenni. Csak úgy otthagyni egy munkahelyet mindenféle kilátás nélkül, egy társat sok év együttélés után, iskolai barátokat… Nos, ez nem csak így van, hanem új értékrendet és prioritásokat kell felállítani. Ez az egyetlen dolog, ami előrevisz és újra boldoggá tesz az életedben. És erről szól az egész. Meg kell állnod, le kell lassítanod és újra kell gondolnod az életmódodat.

Ha egyedül nem megy, rengeteg nagyszerű terápia létezik, ahol szakértők segíthetnek megtalálni a számodra megfelelő utat. Mindenképpen érdemes igénybe venni a szolgáltatásaikat.

2. Fókuszban az étrend

A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás minden fogyás alapja, és ez a stresszhasra is vonatkozik. Ezért nem számít, hogy mit teszel a tányérodra minden nap. A szervezetben lévő felesleges kortizol különböző sóvárgásokat vált ki, amelyeket meg kell szelídíteni és ellenőrizni kell. Egy tábla tejcsokoládé egy ülésben elfogyasztva nem oldja meg a stresszt.

Koncentráljon a természetes, táplálkozási szempontból értékes élelmiszerekre, amelyeket a szervezet a stressz-szint csökkentésére használhat. Vegyen be az étrendjébe összetett szénhidrátokat (teljes kiőrlésű kenyerek, hüvelyesek, zabpehely, minőségi tésztafélék stb.), minőségi zsírokat (növényi olajok, avokádó) és fehérjéket (hús, tojás, tejtermékek).

Minden étkezést gazdagítson egy adag zöldséggel, az édességeket pedig helyettesítse édes gyümölcsökkel. Koncentráljon a C-vitaminban (citrusfélék, paprika, karfiol stb.) és omega-3 zsírsavakban (chia mag, diófélék, leveles zöldségek stb.) gazdag ételekre, amelyek segítenek a szervezetnek a stressz leküzdésében. A fokhagyma, az olívaolaj vagy a bogyós gyümölcsök szintén szerepet játszanak).

Az optimális kortizolszint fenntartását elősegítő élelmiszerek:

  • étcsokoládé
  • banánok
  • körte
  • zöld és fekete tea
  • probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek (joghurt, savanyú káposzta)
  • oldható rostokat tartalmazó élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, diófélék)

A tápanyagok (probiotikumok) nagyon értékes forrása az erjesztett élelmiszerek (kefir, savanyú káposzta, kombucha, kimchi stb.), amelyek támogatják a megfelelő anyagcsere-folyamatokat és hozzájárulnak a belső környezet egyensúlyához.

Stresszhelyzetben nem tudsz ellenállni az édességeknek? Ezzel a csokoládéval nem kell minden kilóra figyelned. / foto: szerzői archívum

3. Ne feledkezzen meg a fehérjéről

A fehérje az étrend nélkülözhetetlen összetevője, amely viszonylag fontos szerepet játszik a fogyásban. A fehérje hozzájárul a szénhidrátok lassabb felszabadulásához, így a fehérjetartalmú ételek fogyasztása után nem leszel hamarosan éhes. Emellett segítenek csökkenteni az édes utáni sóvárgást, így könnyebben ellenállhat a csábító édességeknek.

A szervezetnek sok energiát kell fordítania a fehérje megemésztésére, ami kétségtelenül egy másik tagadhatatlan előny. A fehérje hozzájárul az izomtömeg kialakulásához is, amely több kalóriát éget el a környező zsírszövetekből. Ha elegendő izomzat van a testén, az biztosítja, hogy jobban és hatékonyabban fogyjon.

A tojás, a hús, a hal, a tejtermékek minőségi fehérjeforrásnak számítanak. Ha növényi eredetű fehérjét szeretne beiktatni az étrendjébe, akkor nyúljon a hüvelyesekhez, szójahúshoz, quinoához, zabpehelyhez stb. A spirulina algának magas a fehérjetartalma.

Ahhoz, hogy a testben minden fogyási folyamat beinduljon, szükséges az optimális napi fehérjebevitel fenntartása. Azonban az, hogy elegendő fehérjét kapjon a rendszeres táplálkozás során, egy másik stressztényező lehet. Végül is nem könnyű nyomon követni az egyes élelmiszerek fehérjeértékét, és beépíteni őket a napi étrendbe.

A stressz hasának enyhítéséhez éppen ellenkezőleg, nyugodtnak kell lennie. Szerencsére van egy egyszerű megoldás – KetoMix élelmiszer. Mi ez? A KetoMix minőségi élelmiszerek (kenyerek, levesek, tészták, édességek, zabkásák, omlettek, szószok, öntetek stb.) sokasága, amelyekből összeállíthatja étrendjét a reggelitől a vacsoráig.

A KetoMix alacsony szénhidráttartalmú ételek feltöltik a szervezetedet a szükséges fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal, hogy fogyj, jól érezd magad, és a tested ne szenvedjen. Fogyaszthatja őket önmagukban, vagy felhasználhatja őket különböző kedvenc ételei elkészítéséhez anélkül, hogy korlátoznia kellene magát. Próbálja ki, és győződjön meg róla, hogy a KetoMix megkönnyíti a munkáját.

is tartalmazhat a fogyókúrás reggeli, ennek kell a legmagasabb energiaértékkel rendelkeznie

4. Pihenés és kikapcsolódás

A rohanó élet, amelyben egyik tevékenység a másikat követi, szintén hozzájárul a hosszú távú stresszhez. Amint úgy érzed, hogy nem tudsz lépést tartani, az idő gyorsabban telik, mint te, és bármilyen tevékenységet szó szerint percre pontosan végzel, minden baj van. Ezt a tempót nem lehet sokáig fenntartani, és ez később egészségügyi problémák formájában biztosan meg fogja szedni az árát. Ezek elkerülése érdekében egyensúlyt kell tartania az aktivitás és a pihenés között.

Tervezzen be minden napra egy nyugtató tevékenységet, amely csökkenti a vér kortizolszintjét. Sétáljon a természetben, hallgasson zenét, nézzen vígjátékot a tévében, olvasson könyvet, menjen el masszázsra, gyógyfürdőbe, szaunázzon vagy vegyen otthon egy nyugtató fürdőt. Válasszon bármit, ami nyugalmat, pihenést és aztán jó alvást biztosít. A pihentető alvás balzsam az egész test számára.

Szabadidejében vegye körül magát pozitív emberekkel, akik átadják Önnek a jó hangulatukat. Akarva-akaratlanul is elűz minden komorságot, és minden problémát könnyedén veszel. A barátokkal vagy a családdal való szórakozás a kortizolszintedet a felére csökkentheti, és egy lépéssel közelebb kerülsz a stresszhasad megszüntetéséhez. Ne feledje, hogy a pihenés az élet alapvető része.

5. Kizárólag szabadidős célú testmozgás

Kétségtelen, hogy a fizikai mozgás élénkítően hat az egész testre, és remek stresszoldó tevékenység. De mindent csak mértékkel. Az intenzív sportedzésnek éppen ellenkező hatása lehet. Lehet edzeni, de csak kényelmes tempóban, és semmiképpen ne vigyük túlzásba. Ne merülj ki túlságosan a testmozgással, mivel a túlzott kardió több kortizolt termel, és nem fog megszabadulni a stresszhassal.

Végezzen több szabadidős tevékenységet, sétáljon sokat, próbálja ki a nordic walkingot, kerékpározzon a környéken, menjen el úszni vagy jógaórára. Válassza azt, amit élvez, de csak nyugodtan, hogy ne feszítse túl magát.

Bármilyen fizikai aktivitás endorfinokat is felszabadít, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyek elősegítik a jó hangulatot és a boldogságérzetet, és segítenek jobban elviselni a stresszt.

A következő videó a stresszel való sikeres megbirkózás más módjait mutatja be:

Számos tényező befolyásolja a zsírlerakódásokat a hasi területen, és a stressz is ezek közé tartozik. Ezért többé-kevésbé változtatnia kell, és aktív életet kell élnie túl sok stressz nélkül. A stressz hasa ezután magától eltűnik.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?